Zamena maticne ploce

Dragi forumasi srecan rad na TriOS-u! Vec duze vreme nazalost nisam u Linux vodama medjutim potrebna mi je vasa pomoc. Naime pre par dana mi je crkla maticna ploca. Ta ista je poslana u servis i ljudi iz servisa su utvrdili kvar, ali umesto tog istog modela dobio sam drugi model maticne ploce. Medjutim nakon ponovnog sastavljanja racunara Windows ne moze da se pokrene. Na tom racunaru imam neke licne podatke i program koje bih zeleo da sacuvam. U sustini hteo bih da vas pitam da li ce racunar ponovo raditi ako bih stavio isti model maticne ploce.
Unapred hvala i srecno u daljem radu!

Drajveri te zezaju verovatno,tehnički trebalo bi da može sa istom pločom a imaš stari disk sa njenim drajverima.

A neko resenje?

Da nađeš ovakav adapter http://www.amazon.com/Drive-Adapter-Converter-Optical-External/dp/B001OORMVQ/ref=pd_bxgy_pc_text_y/192-7133250-3249525

Nije skup a može se naći i spojiš taj disk na preko usb na ploču i povadiš podatke.

Ili nekakav HDD rack pa napraviš od njega externi HDD, ovako nešto http://www.memoryc.com/storage/hddenclosures/neonusbesata35inchenclosuresatadesktop.html

Hvala na savetu! A za ovo resenje da se nabavi ista ploca kao i pre?

Koja je ploča bila, kao što reko tehnički bi trebalo da je moguće pošto su isti drajveri za tu ploču na hard disku, i šta ti nude u zamenu koju ploču.

Ploca koja je bila je MSI 970A-G46 a poslali su MSI 970A-G43 jer nisu imali G46 na stanju. Kao sto sam kasnije saznao G46 model inace ima problem sa crkavanjem.

Ma te su ploče skoro pa iste isti im je čipset, jedina razlika je u chipu za USB 3.0 i Audio codecu, ali drajveri za zvuk su isti, ne smem ti garantovati ali bi se ja usudio i na tu novu ploču spojiti taj hard mislim da će ga prepoznati. U suštini najbitniji su ti drajveri za chipset a isti je.
Na kraju krajeva i ako ne prepozna, adapter ti nije skup prebaciš podatke, ubaci disk i ponovo formatiraj. Ili na kraju krajeva daj u servis da ti se prebace podaci on moraju imati takav adapter.

Inače ta serija ploča ima problema sa sensorima i temperaturama na ploči i zna zezati raid controler.

Da si bilže ja bih ti to odradio bez ikakve naknade…

Hvala puno i na ovoj pomoci! Mozda me nisi razumeo ali ja sam vec prikljucio plocu na ostatak konfiguracije koji je ostao isti.

Izgleda da nisam te razumeo, ako si priključio sve na novu ploču uključujući hard disk je li bios prepoznao i možeš li dići sistem.

-A da sa Windows instalacionim DVD-om
uradis repair.
(nisi napisao koji Windows imas)

-mozda treba u BIOS da pogledas AHCI mod
(da li je sada u njemu ili je ranije bio ili ne)

-podatke mozes spasti
sa nekim live linux-om

Windows stize do prozora gde se radi recovery ili se startuje normalno. Kada se izabere recovery on vrsi neku analizu i na kraju ne uradi nista, a kada se izabere start normaly onda samo loop-uje odnosno vraca na taj prozor sa odabirom opcija. Probao sam da odradim recovery sa instalacionog diska i probao sam opciju da vratim sistem na neku tacku u vremenu medjutim nista nije urodilo plodom. U pitanju je Windows 7 a trenutno pisem sa tog kompjutera sa Xubuntu 12.04 Live.

Pa je li možeš da pristupiš podacima sa Xubuntu-Live? Prekopiraj ih na nešto pa preintaliraj Win.

Repair Koristeci Windows 7 DvD

-instalacioni disk Windows 7
-Repair your computer
-Command Prompt

bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot

(ove komade izvrsiti jednu po jednu)

Windows stize do prozora gde se radi recovery ili se startuje normalno

Jedno mi nije bas najbolje jasno?
Kada upalis kompjuter bez icega,
znaci sa praznim DVD uredjajem i sl.
1.) Na kom mestu on stane tj. sta se tada nalazi na ekranu?
ili
2.) Dok se windows podize sa F8 mozes li da dodjes do ovog prozora?
safe-mode-F8-windows-7.jpg

U svemu ovde iznesenom do sada
nalazi se resenje tvog problema :slight_smile:
Samo se skoncentrisi i sve ce biti dobro.

Znači pogrešno smo se razumeli, probaj prvo opciju ovu gore što napomenu @laikexpert pogledaj u biosu kako je disk postavljen AHCi ili IDE mode.
Ako je na AHCI prebaci na IDE sačuvaj podešavnja pa probaj opet.

Promenio sam sa IDE na ACHI mod i problem je resen. Jos jednom svima jedno veliko HVALA!

Super
radujem se.

Pozitivna energija :slight_smile: