Zašto je Linux Mint popularniji od Ubuntu, kad' su potpuno isti?

Linux Mint je derivat Ubuntu-a sa Cinnamon (eventualno Mate, KDE, XFCE) okruzenjem i drugacijim izborom programa. Zasto je onda Linux Mint toliko popularniji od Ubuntu kada postoje Cubuntu, Ubuntu MATE, Xubuntu i Kubuntu???

Ja sam u jednoj temi napisao a sad cu i da ponovim.
Vecina nas koji predju sa Win7, ili uopste sa Win, Mint je nesto sto prestavlja najpriblizniji OS koji umnogome olaksava koriscenje pojedinih programa. Imao priliku da koristim Ubuntu 14.04 i 16.04, ostale derivate ne, ali desni klik na ikonu i opcije koje daje Mint tokom instalacije i deinstalacije su osnova za glas koji ide MIntu.
E sad. Pocetnik ko pocetnik nesto izbegava da odmah na pocetku prilegne i otkrije sve tajne sudo i root komandi.
I da, kombinacija tih starih navika i terminala je upravo to sto me je zadrzalo na MIntu a Ubuntu je osnova koja pokrenula zelju za znanjem ka Linuxu.
Ostali derivati … pa ne znam ? Odgledao par snimaka na YouTube i za sada Fedora je nekako izazov, i naravno, domaci OS.

Da su isti nisu. Mint jeste nastao od Ubuntua, koristi njegove repoe itd. međuitm ima tu zazlika.
Velika prednost Minta je što je daleko lepši. Takođe korisnici ne vole Unity launcher mnogo pa je i to jedan od razloga zašto beže.
Tehnički meni je Ubuntu bolji, ali vizuelno MInt.

@nikouro slažem se, oni koji pređu sa windowsa najlakše se tu snalaze.
Ali ima i onih koji koriste Ubuntu i iz drugih razloga, a nisu početnici. Takvih je mnogo.

Tako gledano svi Linuxi su isti i uz pomoc malo ceprkanja po repo listi i recimo YAST-a ili Synaptic-a mogu postati relativno isti.

Posto sam probao oba i u PPC32 i x64 izdanjima mogu da kazem da je Mint manje opterecen, nema spyware poput Lensa i jos neke Utuntu gluposti, i dolazi u manjem ali funkcionalnom paketu sa izborom okruzenja. Ubuntu isuvise forsira svoj Unity koji je lep ali nepraktican, posebno za vlasnike sporijih masina. Ok tu su Lubuntu izdanja, ali su ona malo poznata siroj javnosti.

Sve je u pakovanju, a precizne razlike mozes naci na distrowatch-u

Pokusaj sa ovim linkom i ako si pametan, samo ce ti se kasti :slight_smile: