Zašto ste počeli da koristite Linux ?

Pitanje prosto k’o pasulj.
Pa da se prvi i izjasnim:
Prvo sam koristio Windows kao i većina korisnika ali nekako mi tu nije baš sve leglo kako bi ja voleo,jednostavno tu se nisam osećao komotno.
Oko Linuxa sam počeo da se motam onako iz radoznalosti.Moj prvi izbor je bio Ubuntu.U početku je bilo interesantno,čak mi se i svidelo,a onda su počele komplikacije bez ikakvog vidnog razloga sve mi se češće javljao error i ja sve na kraju batalim.
Na nagovor jednog kolege instaliram Linux Mint,na prvi pogled izgledao je veoma dobro,a onda je i on počeo da zakera.Tražeći rešenja na netu naletim i na ovaj forum,tu otkrijem TRIOS i tako rešim sve probleme.Sve sam podesio kako meni odgovara sve radi odlično i što se mene tiče našao sam sistem koji nemam nameru da menjam do daljnjeg ni za brdo karamela. ;):up::slight_smile:

Ja sam svoj prvi susret sa Linuksom imao baš davno i to igrom slučaja. Crkao mi hard na računaru i drugar mi dao Knoppix da koristim kao live sistem pošto hard nisam imao. I koristio sam ga jedno vreme ikao nisam imao hard. Gledao filmove, slušao muziku itd… Sve preko interne memorije.
Posle me zanimalo to veoma, jer za mene je to bila novina, a i ousešivo sam se jednostavnošću. Ko dete kad dobije novu igračku. To je baš davno bilo pre nekih 15 godina. Polse sam počeo da ga aktivno koristim i tako sve do dan danas…
Mada tada je bilo neko drugo vreme, računari sa 256 Mb Ram memorije, internet retko ko, i ko je imao to je bilo dial up pa se upotreba interneta svodila na pretraživanje googla ako imaš sreće da uopšte namestiš interni modem da radi pod Linuksom… Danas je to mnogo lakše, valjda su zato korisnici toliko razmaženi…

Ukratko, glavni razlozi: cena, brzina i sigurnost; sporedni razlog: originalnost :slight_smile:

O toj linuks originalnosti ne bi da pricam… Po meni licno on je najmanje originalan od svih.

Nisam se mozda najbolje izrazio, mislio sam na originalnost u “drustvu” :slight_smile: Svi koriste Win i OSX a ja volim da budem originalan i da se izdvajam :slight_smile:

Blage veze nemam, jednom sam doneu kuci ubuntu cd instalirao i zbunio se vratio se na win, posle tako opet par puta prelazio i sad sam za stalno na gnu/linuxu :smiley: Ne planiram da menjam. A da i ne igram igrice tako da nisam nesto vezan za vindozu.

[INDENT]Čuo sam za linux i ranije ali sam počeo da razmišljam o njemu tek pre 3 god. kad sam uzeo prvi[/INDENT]
android smartfon.Normalno mora se rootovati,čitao da je iz linuxa lakše.Ipak sam ja to radio iz wina.
[INDENT]Nabavio lane s proleća neki tablet Gocklever dual , njesra živo i nikako ga rootovati iz wina.[/INDENT]
Ajde da probam iz linuxa.
[INDENT]Au golem zalogaj ta jlinux, dok sam ga pručavao očarao me s compizom.Trudio se mesec dana[/INDENT]
došlo leto ja batalio.
[INDENT]Došla zima meni dosadno, win mi dosadio i sve što ide snjim.Probam ja opet linux te kao i svaki početnik.[/INDENT]
Tražim onaj koji ima najviše tutorijala.Eto mene na Ubuntu pa još kad video na you tube, mogućnosti linuxa
s compiz efektima.Hteo da vidim da li to moja mašina može da potera.Dosadio mi compiz ali mi je linux sad super hobi kad je loše vreme.Eh što lažem sam sebe, celo leto jedva čekam da sednem
za računar.Matorim:)

Linuks je odličan ako korisnik nije vezan za neke profesionalne programe ili igranje igrica sa windowsa… Jer Linuks iako ima zamene za mnoge komercijalne aplikacije ipak nije to to. Kao primer dajem Photoshop, Autocad itd. Što se igrica tiče zahvaljujući steamu na Linuksu je sad moguće igrati jako puno kvalitetnih igrica. Naravno i dalje nisu sve dostupne za Linuks i da se ne lažemo daleko lošije rade nego na windowsu.

Nekada davno sam radio iz hobija i zanimao se za Windows zaštitu i secuity. Bio sam u timu za zaštitu od malware-a i ostalog zloćudnog softvera na jednom poznatom domaćem forumu. Videvši da se od te oblasti razvila čitava nauka i da ti treba pola dana posla dok pokrpiš Vindozu i dok na nju instairaš tri tone zaštitnih programa koji (u tadašnje vreme) ubiju pola rama, rešio sam da isprobam sistem koji nema tih problema. Ili bar ne većih.

Trebalo mi je vremena jer sam bio naviknut na Windows ali na nagovor i sugestiju jednog drugara probao sam PCLOS. U početku je bilo malo čudno, tu je naravno bio dual boot ali je linuks svakim danom sve više istiskao Windows. Pred kraj je WIndows bio samo kao igračka konzola. :slight_smile: Klot instaliran i na njemu samo FIFA. :slight_smile: Linuks je već par godina jedini OS koji koristim kod kuće, na poslu, desktopovima, laptopovima… Koriste ga moji roditelji, brat, žena, prijatelji… :slight_smile:

1 Like

Isti slučaj i kod mene. Trebao sam samo par godina ranije da krenem. :wink:

Zašto sam počeo, ne znam samo iz razloga što sam zaboravio koji je to razlog :smiley: jer je to bilo pre skoro 16 godina. :doctor:

Sasvim slučajno sam saznao za Linux, počeo sam da ga koristim samo zato da bih u komšiluku postao “bela vrana”, posle sam ga toliko zavoleo da je to prešlo u zavisnost. :slight_smile:

Linux je nešto najbolje što mi se dogodilo u životu… :slight_smile:

1 Like

Kupio sam laptop koji je imao instaliran Ubuntu. Tako sam ušao u svet Linuxa. Brzo sam prešao na Mint i evo skoro godinu dana ga koristim!

1 Like

Odgovor je vrlo jednostavan - Linux is Freedom :slight_smile:

1 Like

Zamislite situaciju da ste pre 16-17 godina imali da kupite laptop i desktop sa preinstaliranim Linuxom… gde bi sada bili cccc… :frowning:

Da kad se setim i ja sam tako poćeo da ga koristim baš davno… Tad interneta nije bilo nisi mogao da ga skineš. Ja sam sećam se na googlu našao telefon čoveka koji je prodavao Linuks i naručio poštom svoj prvi Linuks… Danas je pesma možeš da skineš bilo šta, objašnjenja i tutorijala gde god hoćeš…

1 Like