Zašto su bsd sistemi tako spori?

Imam jedno zapažanje, a ujedno i pitanje… Naime kada sam ulazio pre par godina u linux vode, ipak sam hteo da koristim neki *bsd sistem, pre nego linux, najviše zbog licence. Međutim, instalirao sam skoro PC-BSD verziju, i užasnuo sam se koliko je sporiji sistem čak i tako sveže instaliran, u odnosu na bilo koji sličan linux sa istim grafičkim okruženjem.

Čitao sam neke članke o tome na netu, koji potvrđuju ista zapažanja.

Ali zašto je to tako? I da li se mi to tripujemo, ili je sve stvarno sporije, a na istom kompjuteru?

Nemam nameru ovime da nipodaštavam *bsd zajednicu, kažem da mi se zbog licence i više dopada, nema veze što je malo instalacija više “spartanska”, ali prošao bih kroz sve to, samo da radi malo brže.

Ovako nemam druge nego da ostanem na linuxu, jer u *bsd-u i u firefoxu, ili chrome-u primećivao sam veliku sporost i u otvaranju nekih prostijih stranica. Bezveze što je tako, ali tako je.

Primetih i ja, doduše instalacija @VBox. Moguće da je do njega ( ako si takođe testirao u virtuali ).
Na metalu nisam probao, ne znam ima li razlike ( mada bi trebalo svakako )…
PC-BSD 10, x64. :slight_smile:

sve bsd verzije su u stvari serverski sistemi, na koje je nakalemljen gui…po difoltu, kada se startuju, pokrenuto je mnogo više serverskih procesa nego što je to kod linuxa slučaj.
Ergo…ako hoćeš brži FFox, ili poubijaj serverske demone na bsd, ili ostani na linuxu :slight_smile:

Aha, dakle o tome je reč. Kada sam rekao da sam probao mislio sam ne virtuelno (tipa virtualbox), nego pravu instalaciju, ali i dalje je bilo sporo.

PCBSD je previše bloat sistem. Probao sam ga dva puta iz čiste radoznalosti i batalio jer ni jednom nije radio kako treba. Istina, to je bilo prilično davno, dok je bio u povojima, ne znam kako je sada, osim što znam da uzima jako puno resursa.

Ako hoćeš BSD osećaj probaj FreeBSD ili OpenBSD. I jedan i drugi su sjajni sistemi. Odavno imam želju da isprobam OpenBSD ali nikako da uhvatim vremena da mu se posvetim. On zahteva malo pripreme, čitanja…

Ok, ako se upustim u to, onda upustva u ruke, i instaliranje npr. freebsd-a od nule, i pažljivo instaliranje i aktiviranje samo određenih procesa.

Da li ima i nekih razlika između linuxa i freebsd-a? Ako nije puno za odgovor u čemu se ogledaju?

https://www.freebsd.org/doc/en/articles/explaining-bsd/comparing-bsd-and-linux.html

A u čemu je kvaka sa linux licencama pa ti ne odgovaraju imaš neke zakonske prepreke!?

Ako planiraš desktop mašinu batali BSD, osim ako želiš da učiš taj sistem.

BSD je, što reče Dragan, više za server nego za desktop gde je linuks daleko bolji i praktičniji. BSD može biti dobar desktop ali je potrebno mnogo više truda i podešavanja jer se sve stavri, čak i one najbanalnije, rade ručno. Od particionisanja, montiranja particija u fstab-u, podešavanja mreže…

Mene interesuje naročito OpenBSD jer kažu da je veoma siguran sistem koji je za nekih 20 godina imao svega jedan ili dva sigurnosna propusta. Krajnje minimalistički, da ne kažem spartanski, sistem. Naravno, to za sobom vuče mnoge stvari koje nisu baš poželjne na desktop mašini…

@BSD & Linux licence I mene zanima ovo oko licenci? Koja je razlika između licenci za BSD i Linux sisteme? Mislim što bi @Knight pre koristio BSD nego Linux zbog licenci?:smiley:

Ako sam ja to dobro razumeo u vezi licenci, naime kod bsd licenci si mogao ceo kod da izmeniš i da ga tako zatvorenog prodaješ, mada to jeste kvarno prema zajednici, koja ti je taj kod i pružila. A opet nisam siguran da je apsolutno sav softver pod tom licencom (npr. ako firefox piše linux zajednica i izdaje ga pod GPL-om onda bi logično bilo i da ga pod istom licencom koristi i portovan program u bsd zajednici?). Tako je to bilo pre par godina kada sam čitao, čak su neki navodili da je i MajkroSmor tako pokrao neke stvari i potom prodavao, a za detalje ne znam.

@licence:
http://fosswire.com/post/2007/04/the-differences-between-the-gpl-lgpl-and-the-bsd :slight_smile:

Pa jel si imao na umu da prepravljaš kod i ga prodaješ ili šta!?

To su moja razmišljanja od pre sto godina, danas mi i ne treba licenca u te svrhe, prosto postoji gomila i gotovih biblioteka, npr. ovaj python o kome stalno pišemo, barem po tome je poznat da ima povezanost sa svim i svačim, plus i standardne biblioteke su mu jako bogate, po tome ga jako hvale na net-u.

Ali nisam pre 10 godina bio mnogo upućen u tu oblast.