nekako mi ovih 8GB rama štrči u odnosu na HDD i procesor, danas telefoni imaju ovakve procesore… ili da je ova jeftinija verzija imala 2GB rama a skuplja 4GB ili da su stavili jače procesore i veće HDD…
Ako je hardver peglan od strane Mint developera namenski za box, onda je ovaj Linux PC pravi pogodak za linuksaše, i ima da se rasproda samo tako. Cena nije bitna.
У ком то свету цена није битна? Чак и они који зарађују вишеструко више него ми пазе на цену и исплативост - зато су се и чудили толикој цени.
Било би добро када би за наше поднебље продавали само кућишта, без хардвера, па да ми у њега спакујемо ове наше играчке које смо склепали
I sam znaš da danas hardvera ima crnoj zemlji teško, mnogo toga što je nekada bilo skupo, danas je otišlo u bescenje, a šta je skupo trebalo bi da bude i kvalitetno. Mint Box zasigurno je kvalitetan, ipak je aluminijumsko kućište, koliko god bilo malih dimenzija.
Radi se o ekskluzivi koja još nije u nekoj ultra masivnoj proizvodnji, te je donekle opravdano skupa. Moje mišljenje je da ne treba niko da piše o tome kako je Mint Box skup. Šta time dobija ? Ništa. Samo doprinosi odbojnosti kod pojednih kupaca, kojima i nije baš mnogo stalo do toga šta je unutra i koji sistem ima.
Sada izlazi novi MBP gotovo identičan po izgledu kao stari MPB samo dosta brži, a cena će mu biti takva da ćeš za isti novac moći da kupiš 2 Sony Vaio koji su barem 3x brži nego ti mekovi. To je taj svet gde cena nije bitna…
Da se vratimo na MintBox.
Kao što ste i napisali, cena tu ne igra ulogu, Mint nije proizvođač hardvera već softvera a ovaj mintbox je samo ekskluziva za prave ljubitelje a i oni imaju udela od prodaje. Po mom skromnom mišljenju cena nije uopšte velika i tih 400€ ne deluje kao neka astronomska cifra (pričamo o realnom stanju a ne o stanju koliko je ko spreman da plati).
Malo zastanite i setite se koliko neki od Vas daju para na nove mobilne telefone, nove grafičke karte… u odnosu na sve to (pričamo o globalu) ova cena počinje da deluje smešno, a imati neko parče hardvera koji ima oznaku Linux Mint, meni predstavlja satisfakciju sikreno, jer dosad retko šta je izlazilo od HW (gotovo ništa) a da ima oznaku tvog omiljenog linuxa.
Ono što je u ovoj priči bitno je da ovaj hardver ima preinstaliran Linux Mint i oznake Mint sistema ! Za procesore neznam, RAM je više nego dovoljan, 250GB HDD i previše za jednu malu kutiju ! Ma i procesori su OK !!!
Trebamo podržati napore vodećih vodećix Linux distribucija za konkurenciju vlasničkom softveru i na ovom polju !!! :connie_jail:
Multimedia box, Mini PC system za edukaciju ili rad (fali samo projektor ili manji monitor) baziran na Linuxu, veoma lepo.
I jos jedan dokaz da i PC hardver u malim serijama moze da bude “skup”, posebno kada se ne pravi u Kini (ovu
makinu rade Izraelci) . Zamislite koliko bi tek kostao da ima i M$ Windows i Office
Salu na stranu, svaka dobra masina koja ima Linux je dobrodosla. Ja samo kod laptopova i drugih visokoitegrisanih
masina (smartphone, nettop …) ne volem sto su komponente uglavnom oslabljene radi smanjenja potrosnje pa je HDD
cesto sporiji 2,5" cak i ako je SSD, slcno je za RAM i CPU.
Dopada mi se sto je odabran ATI APU, sjajna kombinacija grafike i procesora po manjoj ceni.
Zanimljivo bi bilo videti koliko bi kostala slicna stona masina od “domacih” komponenti sa Linuxom.
Ne mislim samo na zvanicni Mint, nego i na sve podruznice a da deo profita ide zajednici i za razvoj OS-a
(kod ove masine 10% cene)
Da se napravi neki osnovni specs koji lako moze da se nadogradi, baziran na AMD ploci i da se zaista prodaje kao PC za skole, multimediju i surf
i rad (kad vec ne mere za igrice). Mislite o tome.