Помоћ
пред два дана инсталирао сам Линукс Минт 13 Маја Мате . Све ради одлично осим звука. Наиме када пустим било шта не чује се. Покушао сам да подесим преко “Пулса” међутим када кликнем “звучне картице” нема ништа. Шта да радим ?
Помоћ
пред два дана инсталирао сам Линукс Минт 13 Маја Мате . Све ради одлично осим звука. Наиме када пустим било шта не чује се. Покушао сам да подесим преко “Пулса” међутим када кликнем “звучне картице” нема ништа. Шта да радим ?
Instaliraj pavucontrol,
sudo apt-get install pavucontrol
otvori i idi na tab Configuration, i jel imaš ovako nešto ?
[ATTACH]988.IPB[/ATTACH]
ili otvori terminal, kucaj alsamixer, i jel ima ovako
[ATTACH]989.IPB[/ATTACH]
ako ima, koristi kursore na tastaturi da menjaš vrednosti kanala, i taster " M " za mute/unmute.
Pokušao i jedno i drugo i ništa. Instalirao pavucontrol i dobio sledeće
[ATTACH]991.IPB[/ATTACH]
zatim kucao u terminalu i ništa
[ATTACH]992.IPB[/ATTACH]
Inače na XP sve radi ok. Da li može da bude problem što su mi zvučnici sa kompom povezani preko USB.
Takođe podigao sam audicity i kada pustim zvuk on snima, grafikon fercera jedino što ne izlazi ništa sa zvučnika.
Koji je izlaz komande
sudo aplay -l
snimak komande
[ATTACH]993.IPB[/ATTACH]
Da li imaš zvučnu kartu u računaru ili laptopu ( fizički stereo 3.5" bananice ) ? Jel preko USB -a treba da ide zvuk i napajenje za zvučnike u tvom slučaju ?
Jesi li nekad proverio koja ti je zvučna kartica? Moguće je da je problem do drajvera.
Da imam zvucnu karticu sa 6 ulaza. Zvucnici se samo napajaju preko USB, a izlaz je na zvucnoj kartici. Probao sam i sa obicnim slusalicama direktno ali takodje nista.
[ATTACH]994.IPB[/ATTACH]
[ATTACH]995.IPB[/ATTACH]
Proverio a to je
[ATTACH]994.IPB[/ATTACH]
Pre ove distribucije probao sam Mint 7 Gloriju i tu nije bilo problema sa zvukom, ali sam je zamenio Mintom 13 zbog flash aplikacija u okviru internet pretrazivaca
Izgleda da sistem nije prepoznao zvučnu kartu. Realtek HD audio, postoji drajver za Linux
Ja definitivno ne znam kako da instaliram ove drajvere, bas se mucim. “Apsolutni pocetnik” :help:
Ovako, skinuo si LinuxPkg_5.17rc13.tar.bz2 sa Realtek sajta jel da ? Sad kopiraj tu arhivu u /Home ( tamo gde su Downloads, Documents… folderi )
Otvori terminal, prvo kopiraj ovu komandu
tar xvjf LinuxPkg_5.17rc13.tar.bz2
pa lupi Enter i sačekaj da raspakuje, zatim
cd realtek-linux-audiopack-5.17
pa lupi Enter, zatim
sudo ./install
dobiješ nešto ovako
[email protected]:~$ tar xvjf LinuxPkg_5.17rc13.tar.bz2
./realtek-linux-audiopack-5.17/
./realtek-linux-audiopack-5.17/Linux Audio Installation guide.pdf
./realtek-linux-audiopack-5.17/test.wav.bz2
./realtek-linux-audiopack-5.17/alsa-driver-1.0.25-5.17rc13.tar.bz2
./realtek-linux-audiopack-5.17/Readme.txt
./realtek-linux-audiopack-5.17/install
./realtek-linux-audiopack-5.17/version
[email protected]:~$ cd realtek-linux-audiopack-5.17
[email protected]:~/realtek-linux-audiopack-5.17$ sudo ./install
pa opet Enter i sačekaj da se drajver instalira, kada završi restartuj računar pa otvori pavucontrol ili alsamiser i vidi ima li nešto novo.
Skinuo sam drajvere i prebacio u “home” i tu ih raspakovao ( desni klik na zip fajl gde piše raspakuj ovde), sinoć sam pošavao i sa “upavljačem arhivom”
[ATTACH]996.IPB[/ATTACH]
zatim otvorio terminal i uneo prvu komandu i dobio sledeci rezultat
[ATTACH]997.IPB[/ATTACH]
Verovatno negde grešim.
Nije to ta arhiva, obriši iz /Home arhivu i onaj folder Realtek-Linux-Audioack-5.17, i skini sa njihovog sajta ponovo, odgovarajuću arhivu
[ATTACH]998.IPB[/ATTACH]
dovedi je u /Home, pa probaj opet sve korake. Prva komanda raspakuje arhivu, ne moraš ništa desni klik…
Uradio se sam sve po uputstvima, instalirao drajvere i nakon zavrsetka u terminalu pisalo je sledece
[ATTACH]999.IPB[/ATTACH]
potom sam restartovao kompjuter i u terminal ukucao comandu alsa mixer
[ATTACH]1000.IPB[/ATTACH]
i nazalost nista, ja sam izgleda tezak slucaj.
alsamixer
bez razmaka
[ATTACH]1002.IPB[/ATTACH]
Koji je izlaz komande
lspci | grep -i audio
[ATTACH]1004.IPB[/ATTACH]
Postoji BUG za taj VIA čip, ne vidim da je rešeno
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/1033299
Nije reseno. Od ova dva koji da instaliram ?